Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Názor na HDP mám vytvořený pozorováním praxe. Nezpochybňuji různé ukazatele, ale považovat HDP za modlu, která musí růst za každou cenu, mi přijde poněkud zjednodušené. Navíc s tím stejně málokdo umí pracovat. Jak se to počítá, ty 3 metody, které nutně dávají 3 různé výsledky, jsem si přečetl. velmi lehce se dá sklouznout do podobného nesmyslu, jako posuzovat stav stavby podle proinvestovaných peněz. To může také skončit tak, že je proinvestováno 100% a v zemi je leda díra na základy.

Článek jsem pojal jako odlehčenou esej, samozřejmě nějaké ukazatele pro sledování stavu ekonomiky jsou potřeba, nic moc lepšího asi nikdo nevymyslel. Ale je třeba to brát trochu s rezervou, ne jako posvátnou krávu. Navíc o čem by ekonomové mluvili a novináři psali?

0 0
možnosti
Foto

Vždy se jedná o odhad.

0 0
možnosti
Foto

Historicky nemá hdp nic společného se selským rozumem, zato hodně společného s první světovou válkou. Začal být odhadován hlavně v souvislosti se schopností státu dlouhodobě vést válku v závislosti na výkonnosti ekonomiky, kdy byla porovnávána velikost válečných výdajů s národním důchodem toho či onoho válčícího státu.

2 0
možnosti

L90i16b75o20r 85V44a18n76ě12k

4. 10. 2016 10:58

Máte nějaký lepší ukazatel?

1 0
možnosti
Foto

Třeba stav nezaměstnanosti, den daňové svobody, životní úroveň těch ekonomicky nejslabších ... těch důležitějších kritérií by se našlo....

3 0
možnosti
Foto

Aniž bych obhajoval HDP, neboť vnímám ošidnost tohoto z nouze ukazatele, tak si dovolím jemně zapochybovat o neomylnosti a všespasitelnosti selského rozumu.

V rovině obecné se selským rozumem ohání kde kdo, i ten, kdo se ke skotu,i bravu či polnostem nepřiblížil ani na kilometr.

V rovině konkrétní není vůbec neobvyklé, aby sešlost 3 sedláků na tutéž problematiku vytvořila 4 (i víc) odlišné názory.

Selský rozum byl u nás natolik zprofanován, že se jím ohání kdekterý politik (i ministr financí) o jehož rozumu je možno s úspěchem pochybovat. A to o rozumu běžném, natož pak selském. ;-)

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS