Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

K95a81r77e92l 91C74a19c44h

27. 2. 2017 15:05

Přečetl jsem si článek i diskusi. Tak jen několik postřehů. Ano vojna vždy začíná drilem a neskutečnou buzerací včetně šikany. Ale to bylo, je a asi i bude ve všech armádách světa. To všechno slouží k tomu, že branec si musí zvyknout na absolutní podřízenost a na fakt, že armáda není diskusní kroužek demokratických nadšenců. Plní se rozkazy a to bez diskusí. Diskutující armáda je nebojeschopná a tedy bezcenná. Její hlavní úkol nastává v okamžiku, kdy demokracie končí, protože demokratičtí politici selhali. Jen se podívejte na americké filmy, kde nováčky předhodí seržantovi, který jim řve do obličeje a honí je jak nadmuté kozy do té doby, dokud nebudou reagovat jako stroj na stisknutí tlačítka. Voják musí být schopen v případě bojového nasazení bez odmluvy plnit i rozkazy, při nichž mu jde o život. Efektivnější metoda, než naprostý dril, který vyžene vojákovi z hlavy jeho vlastní ego asi neexistuje.

Někteří diskutující si myslí, že za totality panovaly takové poměry, které buď v určité době zažili, nebo jim o tom někdo vyprávěl. Byla určitá období, kdy opravdu pro ty, kdo měli rodinný kádrový škraloup byly obtížně dostupné nejen vysoké, ale i střední školy. Trefil-li se budoucí student do období jen o několik roků později, nemusel se s tímto problémem vůbec setkat. A tak jedni hovoří o tom, jaké problémy měli a lidé jen o několik let mladší tomu nevěří, protože se s tím nesetkali. Vždy je jednou líp a podruhé hůř a nebo naopak.

Pan Vaněk psal, že v r. 68 si 7 hod myslel, že půjde válčit. Já v té době měl několik týdnů před civilem. Že půjdeme válčit jsem si nemyslel ani chvilku, přestože bychom možná měli i chuť. Bylo totiž zřejmé, že žádní amíci z posádek v NSR nás podporovat nebudou a že v tom zase zůstaneme sami. A tak jsme měli alespoň škodolibou radost z toho, že se pod ruskými tanky v Karlových Varech, kde jsem sloužil, probořil most přes Ohři u kasáren Dvory I.

A na závěr - rok v háji měl jen ten, kdo si z něj nevzal žádnou zkušenost.

1 0
možnosti

Absík jako budoucí lampasák byl poločlověk a měl značné výhody nesrovnatelné se základaky.

Horší to měli záklaďáci to byli jenom vojaci a ne lidi a podle toho se s nimi zacházelo.

Potom existovaly ještě subkategorie např, když armádní předpis stanovil, že 250 kg trámec pro stavbu soulodí nosí 6 vojáků, tak lampasáci prohlašovali, že to musí zvládnout jen 4 ženisti.

Jinak šlo samozřejmě především o drill a hlavně buzeraci na které se podíleli nejen lampasáci ale i často většinou mazáci. Fakt je, že většina absíků patřila mezi ty slušnější

0 0
možnosti

Z pohledu dvouročáka to měli absíci mnohem lepší, ovšem: velká zodpovědnost a malá pravomoc, protože mazáci na nás kašlali a lampasáci nás stejně buzerovali. A také, je rozdíl, jestli někdo nastoupí na vojnu a nechá se buzerovat nějakými debily v 18-ti, nebo ve 26-ti, kdy už má zaměstnání, případně rodinu. A předtím dva roky pakárny vojenské katedry jednou týdně a pak ještě 5 neděl soustředění místo prázdnin.

0 0
možnosti
Foto

Ber te to z té lepší stránky, nám alespoň nehrozilo, že budeme hnít někde ve Vietnamu, či Afganistánu.

1 0
možnosti

Ale jo, samozřejmě mohlo být hůř.;-)

0 0
možnosti
Foto

Ono to bylo tak, většině vzali 2 roky života v nejkrásnějším životním období, bez možnosti si něco ušetřit pro život, nehledělo se na zdraví a jeho poškození a nakonec těm lidem ještě o to prodloužili odchod do důchodu. A dnes stále nikdo nezveřejnil, kolik mladých mužů na vojně zahynulo či bylo zmrzačeno, protože by to byl šok!

0 0
možnosti

Já si nemyslím, že by to prodlužovalo odchod do důchodu, odchod se vypočte dle data narození a musí být odpracován předepsaný počet roků a do toho se započítává studium i vojna.

2 0
možnosti

To bylo něco vystudovat v 70 letech VŠ.

0 0
možnosti

Tím jako myslíte co?:-))

0 0
možnosti

Dotyčný pán vlastně ten nejnižší level vojny vůbec nezažil...

4 0
možnosti

Samozřejmě, jako absík a jen na jeden rok byl přijatelnější než dělat bigoše v Táboře.

0 0
možnosti

No a já si zase myslím, že dnešním mamánkům a osobnostem ten rok, nebo jakákoli jiná cesta k získání některých návyků, chybí jak praseti drbání.

6 0
možnosti

Jiná cesta, smysluplnější, proč ne, ale ten stupidní dril, vymývání mozků marnění času není to pravé malinové. Z mamánků by se teď nejspíše vrátili domů alkoholici a feťáci.

1 0
možnosti
  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 726x
Pravidelný ranní čtenář Psa a Macka, docela se nechám překvapit, o čem budu já sám vlasně psát.

Seznam rubrik